Hashtag Marketing Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hashtag Marketing Nedir? Nasıl Uygulanır? dijital pazarlama,eskişehir dijital ajans,hashtag marketing,etiket pazarlama,instagram etiket kullanımı,dijital ajans,ankara dijital ajans,

Hashtag Marketing Nedir? Nasıl Uygulanır? dijital pazarlama,eskişehir dijital ajans,hashtag marketing,etiket pazarlama,instagram etiket kullanımı,dijital ajans,ankara dijital ajans,

Hashtag Marketing Nedir? Nasıl Uygulanır? dijital pazarlama,eskişehir dijital ajans,hashtag marketing,etiket pazarlama,instagram etiket kullanımı,dijital ajans,ankara dijital ajans,

Hashtag Marketing Nedir? Nasıl Uygulanır? dijital pazarlama,eskişehir dijital ajans,hashtag marketing,etiket pazarlama,instagram etiket kullanımı,dijital ajans,ankara dijital ajans, Hashtag Marketing Nedir? Nasıl Uygulanır? dijital pazarlama,eskişehir dijital ajans,hashtag marketing,etiket pazarlama,instagram etiket kullanımı,dijital ajans,ankara dijital ajans,

Dilimizde de kabul görmüş olan hashtag kelimesi Türkçe karşılığıyla “etiket” olarak biliniyor. Hashtag 2007 yılının ilk yarısında Twitter platformu ile hayatımıza girdi. Asıl amaç markaların, kullanıcılar ile daha fazla etkileşime girebilmesi ve marka söylemi olan etiket ile konuşulurluk yaratıp organik olarak yayılım sağlamaktı. Bunun yanı sıra içeriği kolayca filtrelemek için de verimli bir yoldu. Kullanımının verimliliği fark edilince Facebook, Instagram, Google+ gibi neredeyse tüm sosyal medya platformlarında yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanarak kendi başına bir pazarlama yöntemi konumuna geldi.

Yeni nesil dijital pazarlamanın bir dalı olan etiket pazarlama (hashtag marketing) sayesinde, rakip markaların içeriklerini anında takip edebilir ve içeriklerine aldıkları kullanıcı tepkilerini kolay bir şekilde analiz edebilirsiniz. Sosyal medya pazarlamasında sağlam bir temel oluşturan Hashtag, söz konusu kavram ile ilgili her şeyi ilişkilendiren anahtar kelime öbekleri veya kelimelerden oluşabilir. Tüketicilere bir hashtag belirleyerek hitap ettiğinizde onlara sadece akıllarında markanız ile ilişkilendirilmesini istediğiniz anahtar kelimeyi vermez, aynı zamanda sosyal medya platformları içinde özgürce konuşabilecekleri bir çatı vermiş olursunuz.

Örneğin; enerji içeceği kategorisinde dünya lideri olan Red Bull, #PutACanOnIt (#BirŞişeKoy) kampanyasıyla prestijli "Best Use of A Hashtag" (En iyi Hashtag Kullanımı) Shorty Ödülünü aldı. Hashtag, Red Bull tarafından oluşturulmuş olsa da şirketin Twitter'da bulduğu bir fotoğraftan esinlenildi. Fotoğrafçının, Red Bull marka bir otomobilmiş gibi görünmesini sağlamak için bir Mini Cooper'ın üzerine bir Red Bull kutusu tuttuğu görülüyor. 

Hashtag Twitter'da Top trend listesine girdi ve insanlar Red Bull kutularıyla benzersiz konumlara yerleştirilmiş kendi görüntülerini yaratmaya başladı. 

Bir diğer örnek ise ünlü araba markası Audi'den. # WantAnR8 kampanyası halen tarihteki en başarılı Twitter kampanyalarından biri olarak görülüyor. Her şey birinin Audi R8'i neden istediğini açıklamak için #WantAnR8 (#AudiR8İstiyorum) hashtagi ile Audi'ye tweet atmasıyla başladı. Audi hızlı bir şekilde bu hashtag'in kullanımını güçlendiren bir yarışma başlattı ve  böylece hashtag ile neden R8 istediğini tweetleyen kullanıcılar bir R8 kazanma şansına sahip oldu. Kullanıcıların yapması gereken bu hashtag'i kullanarak bir tweet atmak kadar basitti ama kampanya Cannes Lion'da "En Başarılı Kampanya" olarak değerlendirilecek kadar büyüktü. 

Hashtag kullanımları sayesinde siz de bu örneklerdeki gibi markanızın etkinliklerini duyurabilir, sosyal medya üstünden yarışma düzenleyebilir, real time etkileşimi kurabilir ve markanızın konuşulurluğunu artırabilirsiniz. Anahtar kelime pazarlama diye de anılan hashtag kullanımını marka hedefleriniz doğrultusunda bir call to action hashtag’i (haretekete geçirici mesaj) ya da ortak bir konuyu tartışmak isteyen geniş kitleyi çekmek için conversation hashtag’i (sohbete dayalı etiket) ile yayınlayabilirsiniz. Anlamlı ve yerinde bir hashtag kullanımı sayesinde markanızın sosyal medyadaki konuşulurluğunu artırabilir ve mesajınızın akıllarda kalmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve profesyonel destek almak için Sıradışı Digital Experience Studio ile iletişime geçebilirsiniz.

BİZE HEMEN ULAŞIN