Mobil Uyumlu Web Tasarım

Mobil Uyumlu Web Tasarım Web Tasarım,

Mobil Uyumlu Web Tasarım Web Tasarım,

Mobil Uyumlu Web Tasarım Web Tasarım,

Mobil Uyumlu Web Tasarım Web Tasarım, Mobil Uyumlu Web Tasarım Web Tasarım,

Teknolojinin gelişmesiyle , özellikle akıllı telefonların kullanımının hızlı yükselişi ile birlikte artık masaüstü bilgisayarlarında geçirilen vakit çok ciddi oranda  azaldı. Herkesin kendine özgü bir akıllı cep telefonu olması sonucunda ise telefondan “internete girme” deneyimi, daha da önem kazanmaya başladı. Ancak; Google başta olmak üzere birçok arama motoruna sahip olan telefonlarda “web sitelere” girmek, girince web sitesini masaüstündeki görünümden farklı bulmak, web sitenin bazı kısımlarında fonksiyon kayıbıyla karşılaşmak gibi birçok sorun yaşanmaya başladı. Bunun en büyük sebebi elbette web sitelerinin , mobile “uyumsuz” kalmalarıydı.

Mobil Site Nedir ?

Mobil site, masaüstünde görebildiğiniz web sitelerin “boyut değiştirerek” plaza dili olarak belirtirsek “responsive mobil kullanımı “cep telefonunuzda görüntülenmeye uygun hale geliyor olmasına denir. Yani, siz cep telefonunuzda ya da tabletiniz de herhangi bir web sitesini açtığınızda, sizin ekranınıza göre otomatik boyutlanma söz konusu ise o sitede mobil uyum var demektir. Ancak, eski zamanlarda yapılan birçok web sitede ne yazık ki mobil uyum aranmamalıdır. Zira, o dönemde yapılan web site tasarımlarının çoğu “masaüstü bilgisayarlar” baz alınarak yapılmıştır. Mobil uyumlu web tasarım kullanıcı deneyimi odaklı olması gerekmektedir.

Bu yüzden firmaların güncel trendleri yakından takip etmeleri ve firmalarına bu yeni tüketici alışkanlıklarını uygulamaları son derece önemlidir.

Mobil Site Kullanım Oranları Nelerdir?

Mobil site kullanım oranları, her yıl daha da artmakta ve arama motorları dahi güncellemelerinde “mobil uyum şartı” koymaktadır. We Are Social 2018’in raporuna göre 2018’de internet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistikleri de, bu yargıyı destekleyecek nitelikte sonuçlar sunmaktadır. Zira;

  • 4.02 milyar internet kullanıcısı, Dünya nüfusunun %53’ünü,
  • 5.13 milyar mobil kullanıcısı, Dünya nüfusunun %68’ini
  • 3.19 milyar sosyal medya kullanıcısı Dünya nüfusunun %39’unu
  • 2.95 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı Dünya nüfusunun %42’sini oluşturmaktadır.

Dünya internet kullanım istatistiklerine bakıldığında da genel kullanıcı sayısının totalde 4.02 milyar kişi olduğunu görebiliriz ki bu oran; dünyanın yarısından fazlası demektir. Ayrıca, mobil internet kullanıcı sayısının 3.72 milyar olduğunu söylemekte fayda var. Böylece, Dünya internet kullanıcılarının neredeyse yarısını mobil kullanıcıların oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Mobil Site Hızını Nasıl Tespit Ederim?

Mobil site hızı, günümüzde “öneri” değil artık bir zorunluluk haline geldi. Google başta olmak üzere diğer tüm arama motorları, kullanıcının “daha kolay erişebildiği” siteleri ön plana alıyor. Bu nedenle, iyi bir ziyaretçi edinmek istiyorsanız kuşkusuz odak noktanız her zaman kullanıcı deneyimini arttırmak olmalı.

Mobil site hızını tespit etmek ve olası sorunları gidermek için Google’ın Mobil uyumluluk test aracını tercih edebilirsiniz. Sitenin mobil uyumlu olup olmadığını sizlere belirten bu test ile sitenin mobil görünümünü de deneyimleyebilirsiniz. Google haricinde de GTmetrix,PageSpeed İnsight gibi mobil site hızını test eden araçları kullanabilirsiniz. Zira, Google’ın Hız Güncellemesine uymak ve web sitenizi optimize etmek istiyorsanız ilk olarak bu araçları kullanmalı ve daha sonra mobil uyum çalışmalarına başlamalısınız.

Site Hızını Ölçmek İçin Sık Kullanılan Araçlar

Google tarafından önerilen site hızı ölçüm araçlarını kullanabilir ve siteniz hakkında ayrıntılı rapora hemen ulaşabilirsiniz. Böylece, neyi yada neleri yanlış yaptığınızı görerek iyileştirmeleri planlayabilirsiniz.

    1. PageSpeed Insight

PageSpeed İnsight, Google’ın sizlere sunduğu bir hız ölçüm aracıdır. Bir web sitesinin hem mobil hem de masaüstü performansının ölçümlenmesini sağlayan PageSpeed İnsight, kullanımı kolay olan bir araçtır. PageSpeed’in ana sayfasında yer alan kutuya “site hız analizini yapmak istediğiniz sitenin URL adresini” yazın ve Analiz Et butonuna basarak testi yapın. Zira, test sonucunda sitenin performans sonuçları otomatik olarak hazırlanır ve sizlere sunulur.

    2. Mobil Uyumluluk Testi (Mobile Friendly Test)

Google mobil uyumluluk testi ile sitenizin “mobil uyumluluğu” denetlenir ve mobil uyumlu olup olmadığı tespit edilebilir. Google Mobil uyumluluk testini kullanarak sitenize gelen ziyaretçilerin “sitenizi nasıl gördüğünü de “ anlayabilir ve gerekli iyileştirmelerin planlamasını hemen yapabilirsiniz.

Google mobil uyumluluk testi için sitenizin URL adresinizi kutuya girmeniz ve Testi çalıştır butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu test ile sitenizin mobil uyumlu olup olmadığı, mobil cihazlarda nasıl göründüğü, sayfan kaynak kodlarında ya da genel hataların olup olmadığı “kesin” olarak belirlenir. Sayfaların yada sitenin mobil uyumlu olduğuna dair bir bildirim alırsanız Google’a Gönder demeli ve Google’ın dizinine eklenmelerini sağlayabilirsiniz.

Sitenizin Mobil Uyumlu Olması Size Neler Kazandırır?

Masaüstü kullanımının son derece azaldığı şu günlerde kullanıcılar, internete cep telefonlarından yani “mobilden” erişim sağlıyor. Bu nedenle, başta büyük markalar olmak üzere internet dünyasında bulunmak isteyen herkes, mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak zorunda. Zira; hızlı yüklenmeyen, fonksiyonları çalışmayan, görünüm anlamında eksiklikleri olan bir sitede “hiçbir ziyaretçi” 4.saniyeden daha fazla bulunmayacaktır. Bu nedenle; ziyaretçi kaybedilmemesi, kazancın arttırılması, marka imajının yükseltilmesi, SEO çalışmalarının başarılı olarak sürdürülebilmesi için kuşkusuz mobil uyum, artık her sitede olmak zorunda olan bir kural.

Bir sitenin mobil uyumlu olması; ziyaretçi sayısının artmasından yapılacak ciroya kadar birçok konuda site sahibine avantaj kazandıracaktır. Bunun için mobilden girildiğinde bozulmayacak olan bir web site tasarımı yani responsive tasarımı gerekmektedir. Zira, responsive olarak tasarlanmış bir web sitesi, kullanıcıların cihazlarına göre kendini “otomatik” bir şekilde yenileyecektir. Böylece; web üzerinde farklı bir görünümü olan siteler, mobilden girildiğinde de “belirli bir uyum” dahilinde tasarımı istediğiniz gibi yansıtabilir.

Mobil Uyumlu Bir Web Sitesi Nasıl Olmalı?

Siz de sitenizin mobil uyumlu olmadığını öğrendiyseniz yada iyileştirmelere ihtiyacınız var ise mutlaka Google’ın Hız Güncellemesini kendinize rehber alın. Zira, Google’ın Hız Güncellemesi bildiriminde gözümüze çarpan iki önemli nokta var. Birincisi; sorguların belirli bir kısmı bu güncellemeden etkileneceği ve “çok yavaş” sitelerin artık sıralama kaybedeceği iken ikincisi ise “yavaşlığa rağmen” kaliteli bir içerik o sitede söz konusu ise yine de üst sırada kalınabileceğidir. Yani, Google yapacağı güncelleme hakkında tüm Dünya’ya bilgilendirme sağlamakta ve bu süreç içerisinde “mobil uyum iyileştirmelerinin” yapılması gerektiğini hatırlatmaktadır. Eğer ki bu süreç içerisinde herhangi bir mobil hız kontrolü ya da güncellemesi yapmadıysanız, sorun değil. Swot analizinde sıklıkla karşılaştığımız tehditleri, fırsata çevirmek işte bu aşamada çok önemli bir adım olacaktır. Hız Güncellemesini fırsat bilmeli ve mobil performansınızı düşüren “küçük bir sorunu” çözüme dönüştürerek, sıralamanızı yükseltmeye odaklanmalısınız.

Mobil uyumlu web tasarımın önemini bahsettikten sonra mobil uyumlu bir web sitesinin nasıl olması gerektiğine değinmekte fayda var.

Mobil uyumlu web sitesinin özellikleri

  • Sayfaların Hızlı Yüklenmesi

Mobil uyumlu bir web sitesinin artık olmazsa olmaz özelliği, kuşkusuz hızlı açılabilmesidir. Mobil kullanıcılarının internetinin yavaş olmasını göz önünde bulundurmalı ve sitenizin hızlı açılması için gerekli iyileştirmeleri yapmanız gerekmektedir. Sayfa hızlarını test edebildiğiniz ücretsiz araçları zaten yukarıda paylaşmıştık. Hız analizi araçları ile sitenin hız ölçümünü sağladıktan sonra gerekiyor ise ( plugin, pop-up, resimler, URL yönlendirme sayısı) gibi konularda da değişimler sağlayabilirsiniz.

  • Resim Optimizasyonu

Resim optimizasyonu, bir site için olmazsa olmaz mobil uyum iyileştirmesidir. Web sitesinde yer alan fotoğrafların olması gerekenden çok daha fazla olması, web sitesinin açılma hızını etkiler. Bu nedenle, resim optimizasyonu kuşkusuz mobil uyumlu bir web sitesi planlamasında mutlaka olmalıdır. TinyPNG yada TinyJPG gibi ücretsiz araçları tercih ederek sitenizdeki resimleri “kalite kaybı olmaksızın” sıkıştırabilir ve resim optimizasyonunu sağlayabilirsiniz.

  • Basit ve Kısa Navigasyon Menüsü

Ziyaretçilerin neredeyse hepsi, “aradığı şeyi” kısa sürede ve en kolay şekilde bulmak ister. Bir web sitesinde çok fazla sayıda alt sayfa varsa; ziyaretçinin aradığı şeyi bulması da zorlaşacaktır. Bu olguya karmaşık bir navigasyon menüsü de dâhil edilebilir. Bu nedenle; navigasyon menünüzü daha da sadeleştirmeli ve alt sayfalarınızı mobil uyuma göre düzenlemelisiniz.

  • İletişim Bilgisi

Sitenize giren bir ziyaretçi, kuşkusuz “iletişim bilgilerinize” hemen erişebiliyor olmalıdır. Telefon numaranızın üstüne tıklandığında arama kısmını açacak olması, hem sizin daha çok müşteriyle irtibata geçmenizi sağlar hem de kullanıcılar size daha rahat ulaştığı için sıklıkla sizi tercih ederler. Bu nedenle, mobil kullanıcılarınız için iletişim bilgilerinizi de optimizasyona dâhil etmeniz gerekiyor.

  • Sizin İçin En Önemli İçerikleriniz Daima Kullanıcı Deneyimi Odaklı Olmalı

Mobil kullanıcıları, web sitelerinde “aradıkları bilgiye” hemen ulaşabilmek isterler. Bu nedenle, ana sayfaya yada sayfanın alt kısımlarına yerleştireceğiniz içerikleriniz, en iyi içerikler olmalı ki ziyaretçilerinizin sitenizde “kalma süresi” uzun olsun ve istediklerini kolaylıkla bulabilsinler.

  • Büyük Yazılar ve Bağlantı Butonları

Mobil kullanıcılarının web sitesini rahat bir şekilde mobilden kullanması için yazıların ve düğmelerin, büyük/ geniş olması gerekmektedir. Bu nedenle, web sitenizi bu bağlamda kontrol etmeli ve gerekli düzenlemeleri yapmalısınız.

Web sitenizi kullanıcı odaklı bir yenileme ve sürdürülebilir güncellemeler ile güncel kalmasını istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mobil Uyumlu web tasarım çalışmaları için bekleriz.

Sıradışı Digital 2009 yılından bu yana özgün web tasarım ve web yazılımı çalışmaları , google ve kullanıcı  dostu web siteleri üretir.Dijital ajans olarak hizmet verdiği firmaların dijital dönüşüm ve dijital gelişimine odaklanmaktadır.

BİZE HEMEN ULAŞIN