Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal Kimlik Nedir? Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal kimlik, bir işletmeyi diğerlerinden ayıran, şirketin kimliğini, duruşunu ve imajını temsil eden görsel iletişim çalışmalarının tamamını kapsar. İyi tasarlanan bir kurumsal kimlik, hedef kitle gözünde markanın prestijini, saygınlığını ve güvenilirliğini ortaya koyar.

Kurumsal kimlik çalışmaları logo, şirket içinde ve dışında kullanılan basılı materyaller, kartvizit ve faturalar, firmanın verdiği sertifikalar, firma katalogları, reklamlar ve broşürler, promosyon ürünler, web sitesi, e-mail imzası gibi birçok ögeyi içinde barındırır. Etkili ve akılda kalıcı bir kurumsal kimlik, firmanın hedef kitle ile etkileşim ve iletişiminde oldukça önemli bir rol oynar.

Kurumsal kimlik oluşturma

Bir markanın kurumsal kimliği, profesyonel bir şekilde tasarlanmış bir logodan çok daha fazlasıdır. Firmanızın kurumsal kimliği, aslında hedef kitlenizin gözünde bırakacak olduğunuz ilk intibadır. Peki işinizi bir üst seviyeye taşıyacak güçlü bir marka kimliği nasıl şekillendirilir?

Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde firmalar, kimlik tasarımına hassasiyetle yaklaşmalı, bunun için mutlaka kurumsal kimlik tasarımında uzman profesyonellerle çalışmalıdır. Nitekim firmanızın kurumsal kimliği bir imza görevi üstlenecektir. Ayrıca kurumsal kimliğiniz hedef kitlenizin gözünde markanız ile bağdaştığında, kurumsal kimliğinizi değiştirmek zor ve zahmetli bir süreç olacaktır.

Kurumsal kimlik tasarımı nasıl oluşturulur?

Kurumsal kimlik oluşturma süreci beş temel aşamadan oluşmaktadır. İlk olarak firmanın hikayesinin, kurumsal değerlerinin ve hedeflerinin iyi tanımlanması gerekir. Bu aşamadan sonra tasarım süreci başlar. Tasarımlar oluşturulurken içinde bulunulan dönemin dinamikleri, çağın ve ilgili sektörün beklentileri de göz önünde bulundurulmalıdır. İlk tasarım çalışmaları tamamlandıktan sonra, sunum aşamasına geçilir. Uzmanlar tarafından hazırlanan sunumlar, firma yetkililerinin onayına sunulur. Dördünce aşamada ise firma ile görüşmeler sonrası gerekli revizyonlar yapılarak, kurumsal kimlik çalışması firmanın isteklerine uygun olarak son haline getirilir. Son aşama ise onaylanan tasarımların basılması ve gerekli dijital ortamlarda yayınlanmasıdır.

Kurumsal logo tasarımı

Logo, kurumsal kimliğin yapı taşıdır. Marka imajını en iyi şekilde yansıtan bir logo, markaya güçlü bir kimlik kazandırmanın en etkili yoludur. Bu da günümüz dünyasında grafik tasarımın önemini ortaya serer.

Bir markanın ilk temsilcisi olarak değerlendirebileceğimiz logo, marka prestiji için oldukça önemlidir. Bu nedenle yaratıcı, özgün, çağdaş ve profesyonel bir tasarım çalışması gereklidir.

Logo tasarımı sürecinde grafik tasarım uzmanları, markanın ne iş yaptığı, hizmet veya ürünün ne olduğu, müşteri için hangi problemleri çözdüğü, markayı rakiplerinden ayıran özelliklerin ne olduğu, marka için ideal müşteri tanımı gibi birçok konuyu ele alır. Logo tasarımının en kritik argümanı ise markanın müşteriye aktarmak istediği mesajın ne olduğunun iyi bir şekilde analiz edilmesidir. Bu mesajın kavramsallaştırılması ise tasarımcının uzmanlığıdır.

Kurumsal kimlik tasarımı örnekleri

Kurumsal kimliği ile dünya çapında kitlelerin aklında yer edinen kurumsal kimlik tasarımı örneklerinden ilham alabilirsiniz.

Coca-Cola

Coca-cola denilince muhtemelen tanınmış logosunu hemen gözünüzde canlandırabilirsiniz. Kırmızı rengi, komut dosyası yazı tipini, kutu ve cam şişe tasarımlarını, kutup ayısını hemen hatırlayabilirsiniz. Coca-cola marka kimliği stratejisinin keyif, özgünlük ve orijinallik üzerine kurulu olduğunu söyleyebiliriz.

Adidas

Adidas’ın marka kimliği stratejisi, tüketicinin zihninde kalite, yüksek performans ve dayanıklılık algısı yaratmıştır. Dünya spor giyim alanındaki başarısını tüketicinin zihnine kazıyan marka, marka imajının simgesi haline gelen 3 paralel çizgi kullanır. Adidas ürünleri giyen bir tüketici, marka imajını da üzerinde taşımaktadır.

Dove

Logo ve marka renklerinde mavi ve beyaz tonları kullanan Dove, marka imajını doğal ve yumuşak bir güzellik algısı ile oluşturuyor.

Sturbucks

Tasarım dünyasında bir hayli tartışmaya konu olan logosuyla kalıpların dışına çıkan Sturbucks, paket, ambalaj ve hatta mekan tasarımlarıyla akıllarda yer eden bir marka kimliğine sahip.

BİZE HEMEN ULAŞIN